English|صفحه اصلی  | سایت اصلی دانشگاه |   امروز: جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی

راهنمای استفاده از پایگاه اطلاعاتی

ScienceDirect(SD)

http://www.Sciencedirect.com

زهرا قراجه داغی

تهیه و تنظیم: آبان 1395

شرکت Elsevier یک ناشر چند رسانه ای برای ارئه ی محصولات خود به صورت آنلاین در سراسر دنیاست.

Science Direct(SD) یکی از برجسته ترین پایگاه های اطلاعاتی الزویر برای استفاده ی محققان، اساتید، دانشجویان، متخصصان مراقبت های بهداشتی و متخصصان اطلاعات است که در آن امکان جستجو و مرور در مقالات بیش از 3800 مجله و بیش از 35000 عنوان کتاب و آثار مرجع وجود دارد.

ثبت نام در Science Direct

با ورود به صفحه ی اول پایگاه گزینه sign in را انتخاب نمائید.

در صورتی که برای اولین بار به این صفحه مراجعه کرده اید گزینه ی Registere را انتخاب و سپس فرم عضویت را تکمیل نمائید. با تکمیل فرم ثبت نام در این پایگاه، پرونده ی شخصی ایجاد و از امکاناتی مانند ذخیره کردن جستجو، ایجاد لیستی از نشریات مورد علاقه، سیستم آگاهی رسانی (Alert) و ایجاد تاریخچه ی جستجو استفاده نمائید.

به کاربران توصیه می شود برای استفاده ی بهینه از این پایگاه حتما در این قسمت ثبت نام نمایند.

انواع جستجو

جستجو بر اساس کلید واژه: این نوع جستجو بر اساس سه روش صورت می پذیرد:

ü Quick search یا جستجوی سریع

ü Advanced search یا جستجوی پیشرفته

ü Expert search یا جستجوی خبره

Quick search یا جستجوی سریع: در صفحه اول این پایگاه امکان جستجوی سریع فراهم گردیده و در این قسمت کلمه یا عبارت جستجو وارد می گردد.

نکته: در این قسمت امکان محدود کردن جستجو در فیلدهای مختلف وجود ندارد.

درصورتی که بخواهید واژه ها الزاما در کنار یکدیگر جستجو شوند باید آنها را در داخل گیومه یا کروشه قرار دهید. در غیر اینصورت در نتیجه جستجو رکوردهای بیشتری بازیابی خواهد شد.

مثال: Health economics

مثال: "Health economics"

همچنان که مشاهده می کنید نتیجه ی جستجو از 134527 به 20643 کاهش یافته است.

Advanced search یا جستجوی پیشرفته: با انتخاب گزینه ی Advanced search در قسمت پایین جستجوی ساده وارد صفحه ی اصلی جستجو خواهید شد.

در این صفحه با انتخاب نوع منبع مورد نظر (Journals, Books, Reference Works, Images)، جستجو ی پیشرفته قابلیت انجام خواهد داشت؛ ضمن اینکه با انتخاب هر کدام از گزینه های مورد نظر امکان جستجو و نیز فیلد جستجو متفاوت خواهد بود.

با جستجوی پیشرفته امکان جستجو ی دقیق تر و ریزش نتایج جستجوی کاذب افزایش می یابد.

: All fieldsبا استفاده از فیلدهای مختلف از قبیل Abstract, title, keywords, authors,… امکان محدود کردن جستجو در چکیده، عنوان، کلیدواژه، نویسنده و... را برای استفاده کنندگان مهیا نموده است.

Refine your search: با انتخاب گزینه Journals امکان جستجو در مجموعه مجلات و گزینه Book امکان جستجو در کتب مجموعه فراهم می گردد.

My Favorites: امکان جستجو در مجلات مورد علاقه (با ورود به پروفایل شخصی و انتخاب مجلات مورد علاقه باید این گروه را ایجاد کرد) فراهم می گردد.

Subscribed Publication: امکان جستجو در مجلات خریداری شده توسط یک موسسه یا دانشگاه فراهم می گردد.

Open Access Articles: امکان جستجو در مقالات دسترسی باز را فراهم می آورد.

Journals

با انتخاب این گزینه امکان جستجو در مجلات الزویر فراهم می گردد. علاوه بر امکاناتی که برای محدود کردن زمینه موضوعی و محدوده ی سالی وجود دارد، می توان نوع مقاله را مشخص کرد.

Book

با انتخاب این گزینه امکان جستجو در کتاب های این مجموعه فراهم می شود. در این قسمت نیز همانند مجلات امکاناتی برای محدود کردن زمینه ی موضوعی و محدوده ی سالی کتاب ها وجود دارد.

Image

با انتخاب این گزینه امکان جستجو در تصاویر، جداول و ویدئوهای موجود در این پایگاه فراهم می شود. در اینجا نیز مانند قسمت های قبلی امکان محدود کردن جستجو بر اساس نوع مدرک، محدوده ی سالی و موضوعات وجود دارد.

Expert search یا جستجوی خبره: در جستجوی خبره علاوه بر قابلیت های جستجوی پیشرفته، امکان فرمول بندی های خاص و ترکیبی مانند استفاده از پرانتز برای راهبردهای جستجوی متفاوت و ترکیب منطقی آنها با عملگرهای بولی مدنظر است. همچنین امکان جستجو در مجلات، کتابها و تصاویر وجود دارد.

در انواع جستجوی کلیدواژه ای برای جستجوی یک عبارت، باید آنرا داخل " " یا { } قرار دهید.

مثال: با وارد کردن"Tooth health" نتایجی بازیابی می شوند که الزاما این دوکلمه کنار هم قرار گرفته اند اما علایم نقطه گذاری در نتیجه جستجو بی تاثیر بوده است.

با وارد کردن{Tooth health} نتایجی بازیابی می شوند که الزاما این دوکلمه کنار هم قرار گرفته اند ولی علایم نقطه گذاری در نتیجه جستجو دارای اهمیت بوده است.

مشاهده نتایج

در صفحه ی نتایج، لیست رکوردهای بازیابی شده اعم از مقاله یا کتاب مشاهده می شود. اگر رکورد بازیابی شده یک مقاله باشد عنوان مقاله، نویسنده، منبع و لینک های Abstract و PDF قابل مشاهده است و چنانکه رکورد بازیابی شده کتاب یا بخشی از کتاب باشد عنوان کتاب، نویسنده و سال انتشار آن مشاهده می گردد.

Abstract : امکان دسترسی به چکیده مقاله

PDF: امکان دسترسی به متن کامل مقاله

: عدم اشتراک و در نتیجه عدم دسترسی به رکورد

* : اشتراک و در نتیجه دسترسی به رکورد

با استفاده از گزینه های سمت چپ صفحه نتایج امکان محدود کردن نتایج جستجو بر اساس محدوده ی سال، نوع مدرک و موضوع مجدداَ فراهم گردیده است.

در قسمت بالای صفحه نتایج، کادری وجود دارد که گزینه های آن به اختصار بیان میگردد:

Purchase: امکان خرید رکوردهای انتخاب شده را فراهم می کند.(البته به شرط داشتن کارت های اعتباری بین المللی برای خرید)

Download PDFs: امکان دانلود همزمان رکوردهای انتخاب شده را فراهم می آورد.

Export: با انتخاب این گزینه ، امکان مدیریت اطلاعات رکوردهای انتخابی مورد نظر و ذخیره ی آنها در سایر محیط ها از قبیل Word، Endnote و ... فراهم می باشد.

Relevance: اجازه مرتب کردن نتایج بر اساس میزان ارتباط و تاریخ را می دهد. با انتخاب گزینه Date نتایج بر اساس جدیدترین مقالات مرتب خواهد شد.

All access types: امکان انتخاب نوع اشتراک و دسترسی به منابع را فراهم می کند.

Save Search Alert: امکان استفاده از سیستم Alert برای جستجوی اتوماتیک و متناوب فراهم می شود ونتیجه ی جستجو با پست الکترونیکی به اطلاع شما می رسد. قابل ذکر است برای استفاده از این گزینه ، حتما در محیط SD ثبت نام کنید.

Alert یا هشدار دهنده: سیستم آگاهی رسانی، سیستمی است که به صورت اتوماتیک و متناوب، هر روز، هر هفته و یا هر ماه جستجوی شما را اجرا و با پست الکترونیک (e-mail) شما را در جریان رکوردهای جدید اضافه شده به سیستم قرار می دهد.

در پایگاه SD امکان استفاده از سه نوع Alert وجود دارد:

- Search Alert: آگاهی از مقالات جدید مرتبط با موضوع مورد نظر

- Topic alert: آگاهی از مجله ی جدید اضافه شده به مجموعه

- Volume/ Issue Alert: آگاهی از انتشار شماره ی جدیدی از مجله ی مورد نظر

همانطور که قبلا نیز گفته شد برای استفاده از این سیستم، باید در محیط SD ثبت نام و در مراجعات بعدی به SD، مجدداًًًً با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور و انتخاب گزینه ی Manage my Alert، لیست هشدارهای خود را مشاهده و مدیریت کنید.

RSS: با استفاده از این سیستم ، می توانید از سیستم آگاهی رسانی بر روی کامپیوتر خود استفاده کنید تا به صورت اتوماتیک و متناوب جستجوی شما اجرا و به سیستم شما ارسال شود. برای استفاده از RSS می توان روی کامپیوتر، نرم افزاری که آنرا بخواند نصب کرده و یا از طریق وب، از سایت های وبی RSS کمک گرفت.

نکته: در سیستم Alert آگاهی رسانی از طریق ایمیل صورت می گیرد ولی در سیستم RSS به محض روشن شدن کامپیوتر ، اطلاعات جدید ارسال می گردد.

مرور در لیست مجلات و کتابها

در صفحه اول پایگاه SD امکان مرور لیست کتب و مجلات الزویر به تفکیک الفبایی و موضوعی فراهم گردیده است.

در مقابل هر عنوان کتاب یا مجله علامت Open Access یا Contains Open Access وجود دارد که نوع دسترسی و اشتراک را نشان می دهد.

Favorites مجله یا کتاب

در این پایگاه امکان ایجاد لیستی از کتابها و مجلات مورد علاقه و جستجو در همین مجموعه از مجلات در زمان نیاز وجود دارد. برای استفاده از این امکان پس از وارد کردن نام کاربر و رمز عبور خود عنوان کتاب یا مجله مورد نیاز خود را جستجو کرده و با انتخاب گزینه Add to Favorites کتاب یا مجله را در لیست مورد علاقه خود قرار دهید.سپس در قسمت جستجوی پیشرفته، گزینه My Favorites را انتخاب کنید تا جستجو فقط در لیست مورد علاقه صورت گیرد.

باز یابی Impact factor یا ضریب تاثیر یک مجله

برای دسترسی به IF یک مجله در این مجموعه (البته در صورتی که وجود داشته باشد)، با انتخاب نام مجله ی مورد نظر گزینه ی About this journal را انتخاب کنید و به این ترتیب اطلاعات کاملی از مجله را دریافت نمائید.

مرور فهرست مندرجات کتابها:

با جستجو یا مرور هر عنوان کتاب، می توان فهرست مندرجات آن کتاب را مشاهده نمود. هر بخش از کتاب به صورت یک فایل جداگانه قابل دریافت است.(البته به شرط اشتراک)